wtorek, 28 lutego 2012

Samodzielnie wykonane parzenie mięsa. Szybka szynka, polędwica, sztuka mięsa wieprzowego.


PRZEPIS NA PROSTY SPOSÓB NA WĘDLINKĘ - przepis z GW 








SKŁADNIKI: 

- schab, szynka lub pierś z indyka ok 2kg 
- 2l wody 
- 1/3-1/2 szklanki soli ( wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa np. łopatka, szynka to można dać więcej) 
- łyżka cukru 
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu naturalnego 
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego 
- 2 ząbki czosnku 
- 2 łyżki majonezu 
- inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle własnego uznania, ja dodałem około łyżki majeranku 

WYKONANIE: 

Wieczorem wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem (najlepiej trzepaczką wtedy majonez rozbija się na takie małe kuleczki). W przypadku, gdy do produkcji użyliśmy mięsa peklowanego, wody do gotowania nie solimy ! Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy mięso. Doprowadzić pod przykrywką do wrzenia i pogotować 5 minut. W takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na całą noc. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Pozostawiamy mięso w zalewie do wystygnięcia. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i gotowe. 

Proste i smaczne. 
Pozdrawiamy i życzę smacznego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz