PRZEPIS NA PROSTY SPOSÓB NA WĘDLINKĘ - przepis z GW
SKŁADNIKI:
- schab, szynka lub pierś z indyka ok 2kg
- 2l wody
- 1/3-1/2 szklanki soli ( wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka mięsa np. łopatka, szynka to można dać więcej)
- łyżka cukru
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu naturalnego
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- inne przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle własnego uznania, ja dodałem około łyżki majeranku
WYKONANIE:
Wieczorem wodę wymieszać ze wszystkimi przyprawami i majonezem (najlepiej trzepaczką wtedy majonez rozbija się na takie małe kuleczki). W przypadku, gdy do produkcji użyliśmy mięsa peklowanego, wody do gotowania nie solimy ! Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy mięso. Doprowadzić pod przykrywką do wrzenia i pogotować 5 minut. W takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na całą noc. Rano znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Pozostawiamy mięso w zalewie do wystygnięcia. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie wyjmujemy mięso i gotowe.
Proste i smaczne.
Pozdrawiamy i życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz